top of page
Zoeken
 • Foto van schrijverHow2Blog

Leer hier de skills voor hoe je het beste kan interviewen

Interviewen voor het schrijven van een blog of een artikel kan heel efficiënt werken. Als je zelf de kennis niet in huis hebt, maar de ander wel, dan kan het ophalen van kennis bij de expert heel nuttig werken. Terwijl je de vragen stelt, schrijf jij de antwoorden al op en verwerk je die later in een blog. Maar hoe kan je dit het beste aanpakken? Waar moet je op letten? In deze blog vertellen we hoe je het interviewen het beste kan toepassen.


Interviewen voor een blog of voor een artikel: Het verschil

Interviewen voor een blog, een artikel of een human interest verhaal kan wel degelijk verschillen. Bij een blog haal je kennis op, voor een artikel wil je misschien iemand zijn mening over een kwestie. En voor een human interest artikel laat je iemand vertellen over een ervaring of een gebeurtenis. Ook voor de opbouw van je stuk is dit onderscheid van belang.


Voor een blog spreek je waarschijnlijk iemand om meer te leren over een bepaald onderwerp waarover je wilt bloggen. Maar voor een achtergrond- of human interest artikel citeer je wellicht de persoon die je interviewt.


Voordat je begint:

Het is handig om voordat je begint met interviewen het een en ander met de geïnterviewde af te stemmen. Dat kan via de mail of telefonisch. Maar belangrijk is dat je misverstanden voorkomt die de publicatie later in de weg kunnen staan. En dan is al je werk voor niets.


Wat stem je af?

 • Wat is je insteek? Waar wil je het over hebben. Wees duidelijk hierover, ook tegen de geïnterviewde. Zo voorkom je dat je allerlei zijpaden bewandelt en niemand uiteindelijk weet waar je stuk overgaat.

 • Waar je de blog publiceert; op je eigen website? Een host site of ergens anders

 • Benoem je de geïnterviewde met naam en toenaam? Afhankelijk van het doel van het blog of de artikel en of het een gevoelig onderwerp is of niet, kun je ook afspreken dat degene anonieme blijft of een gefingeerde naam krijgt.

 • Nalezen: Wees duidelijk waar diegene je stuk op mag checken. Gaat het om slechts feitelijke onjuistheden, het checken van citaten? Of wil je dat die persoon ook helpt met redigeren?

 • Waar ga je de blog promoten? Social media? Welke kanalen? Vraag ook hier om toestemming.

 • Geef een tijdlijn. Wanneer en hoelang krijgt diegene om je stuk te checken?

 • En praktisch: Gaat het om een telefonisch interview of spreek je een locatie af

 • Hoe lang duurt het interview? Een halfuur? Uur?

 • En afbeeldingen. Wil je diegene met foto erbij of zonder? Wat zijn de specificaties? Liggend of staand. Kleur of zwart wit. Stuur je een fotograaf of kan een eigen foto ook? Of werk je met andere begeleidende plaatjes van het internet?

 • Stuur de vragen van tevoren of laat je het gesprek op zijn beloop gaan?


Het zijn allemaal praktische zaken die veel misverstanden voorkomen


Meetypen of opnemen

Nog zo’n belangrijk punt. Bedenk van tevoren al of je het interview wilt opnemenof dat je meetypt. Als je het interview wilt opnemen, check dat dan eerst met de geïnterviewde. Iets met privacy e.d. Maar dat komt goed uit in mijn geval, want persoonlijk vind ik het prettiger om mee te typen. Wanneer je een interview opneemt ben je meer gefocust, maar het zorgt voor veel extra werk achteraf. Het continu terugspoelen om bepaalde stukjes opnieuw te beluisteren. Wat zei diegene nu eigenlijk? In welke context was het? Oftewel het kost je veel tijd, is mijn ervaring. Voor het meetypen is het wel van belang dat je snel kan typen. Geef ook aan dat je meetypt, zodat iemand met het tempo van praten daar rekening mee kan houden.


Tip van de dag

Schrijf de vragen van tevoren op. Zo weet je wat je wilt weten en wijk je niet teveel van je insteek af. Maar wees ook flexibel. Vertelt iemand iets dat nieuwswaardig is of jou triggert, schrijf het op en neem het mee. Je kan deze info ook eventueel voor een ander stuk gebruiken.


Ben je klaar met je interview herhaal dan de afspraken en de tijdlijn. Zo weet iemand waar diegene aan toe is en jij eveneens. Dat scheelt weer voor je planning.


Artikel klaar?

Heb je het stuk klaar, stuur het op en laat diegene het checken. Laat je stuk ook altijd door iemand anders nalezen. Heb je geen eindredactie die dat voor je doet, vraag dan een collega. Twee paar ogen zien toch meer dan jijzelf alleen.


En dan is het stuk klaar om te publiceren. Jullie, zowel jij als de geïnterviewde hebben beiden het stuk goedgekeurd, dus het kan online. Om je stuk goed gelezen te krijgen, verspreidt je je stuk over de verschillende kanalen. Denk hierbij aan je afspraken met de geïnterviewde waar je het mag verspreiden. En vergeet ook de fotocredits niet.


Succes en hopelijk zien we snel je eerste interview tegemoet!13 weergaven0 opmerkingen

留言


bottom of page